Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

Στάλες λεμονιού στη σημαία σαςΕίναι λοιπόν, μια κοινωνία.
Όλοι εκεί είναι ευτυχισμένοι, γιατί μπορούν να είναι ο εαυτούς τους, γιατί μπορούν να σκεφτούν ελεύθερα, γιατί όλα λειτουργούν δίκαια και σύμφωνα με το κοινό καλό.
Δεν έχουν νόμους, δεν χρειάζονται νόμους! Μοναχά συστάσεις, τις οποίες από κοινού κάνει η ομάδα. Και αντίστοιχα, δεν υπάρχουν δικαστήρια και φυλακές, γιατί οι άνθρωποι εκεί έχουν προ πολλούς καταλάβει πως ο σωφρονισμός πλάθει τέρατα.
Τα μέσα παραγωγής (και μετακίνησης) ανήκουν στον κόσμο -αυτοί τα λειτουργούν. Μάλιστα, δεν έχουν αφεντικά ή προϊσταμένους. Αντιθέτως, οι ίδιοι αυτορυθμίζονται και παράγουν σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και της ομάδας.
Σε 'κείνη την κοινωνία, επίσης, δεν χρησιμοποιούν χρήματα. Στο παρελθόν υπήρξαν αρκετά έξυπνοι για να καταλάβουν πόσο ανόητη και δυσλειτουργική είναι η παρουσία του, αφού ο πλούτος δεν μπορεί να μετρήσει την αξία της εργασίας ή κάποιου προϊόντος, γιατί ακριβώς, δεν υπάρχει!
Τέλος, εκεί οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά, όλες οι φωνές ακούγονται. 

Αυτή η κοινωνία ονομάζεται αναρχική. Είναι η πιο απλή και λειτουργική μορφή κοινωνικής οργάνωσης, και δεν έχει ουδεμία σχέση με το χάος που πολλοί ηδονίζονται να παρουσιάζουν. Θα χρειαστούμε ταξική συνείδηση και σκληρό αγώνα. Θα είναι δύσκολη η πορεία ως εκεί, και θα πρέπει πρώτα να περάσουμε από άλλα στάδια. Μα τι όμορφο δεν είναι δύσκολο;
Αξίζει να παλέψουμε. Αξίζει, ακόμα και αν οι καρποί των κόπων μας ανθίσουν μετά το θάνατό μας... 8 σχόλια:

 1. Απλή λογική... κι όμως φορές θέλει θυσίες ακόμα και για να την αρθρώσεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. το αν αξιζει ή οχι ειναι νομιζω κατι που ολοι οι νοημονες ανθρωποι μπορουν να κρινουν. Παρολα αυτα για να γινει υλοποιησιμο υπαρχει παρα πολυς δρομος. και ξερεις γιατι, οχι γιατι θα επικρατησει χαος οπως λες. αλλα γιατι οι ανθρωποι που μας περιβαλλουν διακατεχονται απο ασχημια, μοχθηρια και εγωκεντρισμο. Εγω θα φοβομουν να ζησω σε μια τετοια κοινωνια (βασει των υπαρχοντων δεδομενων και της τωρινης πραγματικοτητας) και πιστευω πως κανεις δεν διαφωνει με τον προβληματισμο που θετω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ απόλυτα. Δυστυχώς. Λόγω της ανθρώπινης εγωκεντρικότητας, μία τέτοια κοινωνία φαντάζει μακριά, μάλλον ουτοπικά μακριά. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κατηγορούν τίποτα άλλο γι' αυτό.Επειδή δεν μπορούμε όμως να πάρουμε τον πηλό στην καλύτερη, αποσυντιθέμενο ψοφίμι στην χειρότερη, που έχουν πολλοί άνθρωποι μέσα τους, και να το μετατρέψουμε σε ανθρώπινη - το τονίζω, ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ- ψυχή, πρέπει να πάρουμε άλλο σημείο αναφοράς. Τον εαυτό μας. Να τον απαλλάξουμε από μικρότητες, να εξαφανίσουμε τις κατηγοριοποιήσεις, τα κομμάτια που έχουμε χωρίσει τον κόσμο και τον εαυτό μας, να ξεχάσουμε τις προκαταλήψεις να γίνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Και, λιθαράκι λιθαράκι, όλα θα αλλάξουν, ολόκληρη η κοινωνία. Επειδή ο κόσμος σημαίνει κάτι μόνο και μόνο λόγω της ανθρώπινης παρουσίας, και αν αυτή αλλάξει, ο ίδιος ο κόσμος θα αλλάξει.
   Μόνο τότε και μόνο τότε θα υπάρξει η ιδανική κοινωνία. Αναρχική ή μη. Χρηματοστηριζόμενη ή μη. Πάντως σίγουρα ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ.

   Διαγραφή